Ar vitaminų perdozavimas gali būti žalingas

Vitaminai yra organinės medžiagos, kurių labai maži kiekiai reikalingi įvairiems procesams gyvosiose ląstelėse valdyti. Nors vitaminai tiesiogiai nesuteikia organizmui jokios energetinės naudos, jie padeda išlaisvinti angliavandeniuose, baltymuose ir riebaluose sukauptą energiją. Taigi dauguma vitaminų padeda vykti cheminėms reakcijoms. Žmogaus organizmas negamina daugumos jam reikalingų vitaminų ir turi jų gauti iš maisto produktų.

Vartojami kaip maisto papildas kasdienėje mityboje, jie padeda subalansuoti dėl netinkamų mitybos įpročių, perkepto maisto ir ne maistinių medžiagų turinčių perdirbtų maisto produktų atsiradusį trūkumą. Vitaminai taip pat labai svarbūs raudonųjų kraujo kūnelių gamybai ir nervų, skeleto bei imuninės sistemos apsaugai.

Žmonėms reikia 13 pagrindinių vitaminų.

Keturi iš jų yra riebaluose tirpūs vitaminai (vitaminai A, D, E ir K), o likusieji devyni – vandenyje tirpūs vitaminai (vitaminas C ir aštuoni B komplekso vitaminai: tiaminas, riboflavinas, niacinas, vitaminas B-6, foliatai, vitaminas B-12, biotinas ir pantoteno rūgštis).

Tirpumas reiškia, kaip vitaminas pasisavinamas, pernešamas ir saugomas organizme. Vandenyje tirpūs vitaminai absorbuojami tiesiai į kraują. Papildomai vandenyje tirpius vitaminus pašalina inkstai ir išskiria su šlapimu. Riebaluose tirpius vitaminus kraujyje paprastai perneša specialūs baltymai, o jų perteklius kaupiamas riebaliniuose kūno audiniuose, o ne išskiriamas.

Kai kurie vitaminai ir jų nauda yra šie.

Beta karotinas apsaugo nuo vėžio, atminties praradimo ir širdies ligų.
Jis padeda pagerinti regėjimą ir kovoti su odos ligomis, tokiomis kaip psoriazė ir egzema, saugo gerklę, burną ir plaučius nuo ikivėžinių ląstelių.

Geriausia beta karoteno gauti su maistu, nes dirbtinis papildų vartojimas didelėmis dozėmis vis dar yra prieštaringai vertinamas. Turtingi mitybos šaltiniai yra geltonos, oranžinės ir žalios lapinės daržovės.

Biotinas naudojamas baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitoje. Jis taip pat padeda gaminti energiją ir tam tikru mastu gali padėti diabetu sergantiems žmonėms, nes padeda palaikyti mažesnį gliukozės kiekį. Kita nauda – sveiki plaukai, oda, nagai, mažėja nuovargis, rėmuo ir kai kurios alergijos.

Folio rūgštis (vitaminas B9) – svarbus vitaminas moterims, kurios bando pastoti, ir jau pastojusioms. Jis padeda užtikrinti sveiką širdį, didina bendrą energijos lygį ir padeda kovoti su

Alzheimerio ligą.

Geri folio rūgšties šaltiniai yra žalios lapinės daržovės, kepenys ir vaisiai.

Vitaminas A yra labai veiksmingas antioksidantas. Jis taip pat atlieka svarbų vaidmenį palaikant sveiką regėjimą, palaiko sveikas odos ląsteles, padeda palengvinti odos sutrikimus, stiprina imuninę sistemą ir padeda anksti užgyti žaizdoms.

Vyresnio amžiaus žmonės neturėtų vartoti vitamino A papildų, nes jiems gresia vitamino A toksiškumas.

Vitamino a retinolio pavidalu yra piene, svieste, sūryje, kiaušinio trynyje, kepenyse ir riebiose žuvyse; karotino pavidalu – piene, morkose, pomidoruose, tamsiai žaliose daržovėse.

Vitaminas B2 būtinas angliavandenių (energijai gauti) ir aminorūgščių apykaitai. Jis taip pat padeda palaikyti sveiką gleivinę (pvz., burnos gleivinę).

Vitamino B12 trūkumas gali sukelti rimtų sveikatos komplikacijų, tokių kaip nervų pažeidimai, silpni raumenys, depresija, atminties sutrikimai, mažakraujystė ir sulėtėjęs vaikų augimas. Jis taip pat padeda susidaryti ir atsinaujinti raudoniesiems kraujo kūneliams bei tinkamai funkcionuoti nervams.

Gausūs šaltiniai yra mėsa, kiaušiniai ir pienas. B12 beveik nėra augaliniuose maisto produktuose. Naudingas šaltinis yra spirituoti pusryčių dribsniai.

Vitaminas B1 būtinas tinkamai cukraus ir krakmolo apykaitai, kad būtų gaunama energija. Jis padeda palaikyti sveiką nervų sistemą, taip pat padeda tinkamai veikti širdžiai ir kitiems raumenims. Stresas didina B-1 ir visų B grupės vitaminų poreikį.

Grūdai, riešutai ir ankštiniai augalai yra gausūs šaltiniai. Šio vitamino yra žaliose daržovėse, vaisiuose ir praturtintuose grūduose.

Vitaminas C padeda gaminti baltymą – kolageną, stiprina imuninę sistemą, saugo arterijų sieneles ir padeda išvengti kataraktos.

Geri maisto šaltiniai yra citrusiniai vaisiai, uogos, paprikos, bulvės ir pomidorai.

Vitaminas D padeda įsisavinti kalcį, todėl padeda formuotis ir išlaikyti stiprius kaulus. Geriausias šaltinis – saulės šviesa. Maistiniai šaltiniai: riebi žuvis, kiaušinio trynys, praturtinti pusryčių dribsniai.

Vitaminas E yra stiprus antioksidantas, padedantis apsisaugoti nuo širdies ligų, kai kurių rūšių vėžio, stiprinantis imuninę sistemą ir padedantis gyti traumoms.

Geri maisto šaltiniai yra įprasti augaliniai aliejai ir iš jų pagaminti produktai, kviečių gemalai, riešutai ir žalios lapinės daržovės.

Vitaminas K naudingas, nes padeda krešėti kraujui, stiprina kaulus ir padeda kovoti su osteoporoze.

Ar vitaminų perdozavimas gali būti žalingas –

Papildomas vitaminų kiekis maiste gali būti kenksmingas, ypač jei vartojamas kaip papildai. Riebaluose tirpių vitaminų perdozavimas ypač pavojingas, nes jų perteklius kaupiasi organizme, todėl didėja toksiškumo rizika. Nors visi vitaminai nepasižymi toksiškumo pobūdžiu.

Ką gali sukelti vitaminų trūkumas?

Reikalingų vitaminų suvartojimas mažesniais nei rekomenduojama kiekiais gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, nors ir nėra toks mažas, kad sukeltų trūkumo ligą.

Jei vitaminų trūksta ilgą laiką, gali pasireikšti būdingi trūkumo simptomai. Pavyzdžiui, vitamino B trūkumas gali sukelti mažakraujystę, beriberi. Vitamino A trūkumas gali sukelti naktinį aklumą.

Dėl mažo folio rūgšties suvartojimo padidėja tikimybė, kad moteris pagimdys kūdikį su nervinio vamzdelio defektais, taip pat padidėja širdies ligų rizika.

 

Straipsnio šaltinis: https://futuresnutrition.de/blogs/news/warum-verschreiben-arzte-vitamin-d2-anstelle-von-d3

Parašykite komentarą